Zupa grzybowa z mięsnymi kulkami
7 sierpnia 2013

Już niedługo początek kolejnego sezonu grzybowego. Jeżeli macie swoje miejsca kurkowe to możecie wykorzystać przepis na zupę, który dostałam od mamy męża. Jest warta uwagi z trzech powodów: łatwo skompletować do niej składniki, bo zamiast kurek można użyć pieczarek. Po drugie podaje się ją z małymi, mięsnymi pulpecikami, które dobrze smakują i ciekawie wyglądają. A po trzecie zabiela się ją nie śmietaną, tylko śmietankowym serkiem topionym.

    Składniki na 4 porcje:
  • 200 g kurek lub 300 g pieczarek
  • natka pietruszki
  • 250 g mięsa mielonego cielęcego lub wołowo-wieprzowego
  • 1 jajo
  • 1 czerstwa bułka
  • 1/2 szklanki mleka
  • 150g śmietankowego serka topionego
  • 1,5 l bulionu warzywnego
  • 2 łyżki masła
  • sól, biały pieprz
  • opcjonalnie ziemniaki

Przygotowanie:

1. Zaczynamy od oczyszczenia grzybów, pokrojenia ich w ćwiartki lub, jeżeli używamy pieczarek, w plasterki. Grzyby przesmażamy na maśle.

2. Czerstwą bułkę moczymy w mleku. Odciskamy ją i łączymy z mielonym mięsem i jajkiem. Mieszamy na jednolitą masę.

3. Podgrzewamy bulion warzywny. Przekładamy do niego grzyby. Z mięsa formujemy malutkie pulpeciki i wrzucamy je pojedynczo do zupy. Gotujemy całość około 15 minut.

4. Jeżeli chcemy przygotować zupę z ziemniakami to obrane i pokrojone ziemniaki dodajemy po zupy po 5 minutach od dodania pulpeciów. Ewentualnie zamiast ziemniaków można dodać drobny makaron lub zacierkę.

5. Zupę zabielamy serkiem topionym. Do kubka lub miski odlewamy jedną łyżkę wazową zupy i rozpuszczamy w niej serek. Następnie przelewamy całość płynu do zupy.

6. Zupę doprawiamy białym pieprzem i solą oraz posypujemy posiekaną natką pietruszki.

Wasze komentarze
BASIAKRK
28 sierpnia 2014

Oj zupka musiała być pyszna :)

Skomentuj artykuł

 *