Sałatka kalafiorowa z fetą i migdałami
8 października 2012

Lubię kalafiora. Ugotowanego, podanego z bułką przesmażoną na maśle. Lub na zimno, w postaci sałatki, z ogórkiem, czosnkiem i ugotowanym ziemniakiem, doskonałej do mięsa z grilla. W niniejszym wydaniu, w połączeniu z uprażonymi płatkami migdałów, prosty kalafior nabiera elegancji, z dodatkiem fety staje się równocześnie odrobinę śródziemnomorski. Sałatka jest sycąca, doskonale nadaje się więc na samodzielny, kobiecy posiłek lub do podania w drugoplanowej roli jako dodatek do mięsa.

    Składniki:
  • 1 mały kalafior około 800 g
  • 1 opakowanie sera feta 250 g
  • 75 g płatków migdałowych
  • 1 opakowanie jogurtu greckiego lub tureckiego, około 220 g
  • pół pęczka koperku
  • sól, pieprz
  1. Kalafiora oczyszczamy z liści i gotujmy do miękkości w osolonej wodzie przez około 13 minut, pod przykryciem, na średnim ogniu.
  2. Ugotowanego kalafiora odcedzamy z wody i pozostawiamy na sicie lub w durszlaku do odsączenia. Po ostygnięciu dzielimy kalafiora na małe różyczki.
  3. Na suchą patelnię wrzucamy płatki migdałów i prażymy je do uzyskania złotego koloru.
  4. Fetę kroimy w kostkę, koperek płuczemy i siekamy.
  5. Ostudzone składniki przekładamy do miski i mieszamy. Zalewamy je jogurtem, doprawiamy solą i pieprzem. Sałatka powinna się jeszcze „przegryźć” w lodówce przez około 1 godzinę.

Wasze komentarze
przecinkowa
8 października 2012

Dodaję do listy „Do wypróbowania” :)

anka
31 marca 2014

hmmm nie próbowałam nigdy takiego połączenia:) brzmi i wygląda ciekawie:)

Skomentuj artykuł

 *