Mojito prosto z Kuby
14 września 2009

Smak mojito przypomina mi wakacje na Kubie. Mieszkaliśmy parę dni w Hawanie, później na własną rękę wynajęliśmy samochód i objechaliśmy całą wyspę. Na koniec zamieszkaliśmy na wybrzeżu i wieczorami, siedząc w hamaku na plaży sączyliśmy orzeźwiające mojito i paliliśmy cygara Romeo & Julieta.

W Hawanie i w okolicach podążaliśmy śladami pisarza Ernesta Hemingwaya oraz jego ulubionego drinka – mojito.

Mieszkaliśmy więc w hotelu Ambos Mundos, gdzie Hemingway mieszkał i pisał po przyjeździe na Kubę, sączyliśmy drinki w barze La Bodequire del Medio, gdzie jako stały bywalec Hemingway napisał: ”My mojito in La Bodeguita, My daiquiri in El Floridita”. W końcu trafiliśmy do domu Hemingwaya w San Francisco de Paula, gdzie obecnie znajduje się muzeum i gdzie powstały „Komu bije dzwon” i „Stary człowiek i morze”.

Tradycyjne mojito to pięć podstawowych składników: biały rum, syrop cukrowy, limonka, gazowana woda i mięta. Do tego koniecznie kruszony lód.

    Składniki na 1 drinka:
  • 40 ml białego rumu, najlepiej Havana Club Silver
  • 3 łyżki syropu cukrowego lub 2 łyżki brązowego cukru trzcinowego rozpuszczonego w małej ilości wody
  • 1/2 limonki, pokrojonej w ósemki
  • 2-3 gałązki świeżej mięty – najlepiej dorodna mięta z ogródka, do nabycia w lecie na targu lub bazarze
  • woda gazowana
  • kruszony lód

Przygotowanie:

  1. Do wysokiej szklanki wlewamy syrop cukrowy, dodajemy dwie-trzy gałązki mięty i używając tłuczka do moździerza lub tłuczka barmańskiego ugniatamy, aż poczujemy aromat mięty.
  2. Dodajemy do szklanki dwie ćwiartki limonki i ponownie ugniatamy.
  3. Szklankę dopełniamy pokruszonym lodem (lód można pokruszyć np. zawijając go w ściereczkę i używając tłuczka).
  4. Wlewamy 40 ml rumu, dopełniamy wodą gazowaną i mieszamy długą łyżką. Dekorujemy gałązką mięty i cząstką limonki. Pijemy przez rurkę na przemian z kubańskim cygarem.

Wasze komentarze
Marta - Przepisyzpodrozy.pl
15 kwietnia 2013

Zrobiłam w ostatni weekend mojito wg Twojego przepisu – smakowało i wyglądało super! :)

wusia
26 kwietnia 2013

Cieszę się, że smakowało! Też już nie mogę się doczekać lata i mojito na tarasie!

Skomentuj artykuł

 *