Makaron z sosem cztery sery – quattro formaggi
4 stycznia 2013

Znacie to uczucie, gdy nie macie ochoty na skomplikowane danie i parogodzinne sterczenie w kuchni? Zamiast tego wolelibyście coś szybkiego? Widzę, że kiwacie twierdząco głową. W taki dzień przygotujcie makaron z sosem z czterech serów. Ja dzisiaj dokładnie to zrobiłam, tym chętniej, że w lodówce miałam jeszcze spory zapas różnych serów z sylwestrowej deski. Do tego białe wino i naprawdę dobra kolacja jest gotowa w 15 minut.

    Składniki na 4 porcje:
  • 100 g sera gorgonzola dolce
  • 80 g Emmentalera
  • 80 g parmezanu
  • 80 g sera taleggio
  • 200 ml mleka
  • 50 ml śmietanki 30%
  • 400 g makaronu
  • biały pieprz
  • sól

Sos opiera się na czterech serach. Słyszałam różne opinie na temat ich zestawienia, łącznie z tym, że można całkowicie dowolnie je dobierać. Ja na przykład zamiast sera taleggio używałam fontiny ale uważam, że parmezan i gorgonzola nie powinny być zastąpione. Sos dobrze pasuje do makaronu typu spaghetti, tagliatelle lub penne. Doskonale komponuje się także z gnocchi.

Przygotowanie:

  1. Ścieramy na tarce parmezan i emmentaler. Ser gorgonzola i taleggio kroimy w drobną kostkę.
  2. W rondlu podgrzewamy mleko, śmietanę i dodajemy do nich wszystkie sery. Mieszamy podgrzewając na małym ogniu, aż sery całkowicie się roztopią. Uważamy, żeby sos nie zaczął się gotować, bo pojawią się w nim grudki.
  3. Sos przyprawiamy do smaku białym pieprzem i solą.
  4. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Przekładamy odsączony makaron do rondla z serami i mieszamy dokładnie obtaczając go w sosie.

Wasze komentarze
Marta
14 stycznia 2013

Uwielbiam takie proste dania! Do tego tylko dobre (najlepiej włoskie) wino i jestem w niebie! :)

betty
13 lutego 2017

super!!!dodalam Brokula…pycha!

Skomentuj artykuł

 *