Kremowa zupa czosnkowa
3 grudnia 2014
Ze względu na nadchodzący sezon grypowy czosnek pod różną postacią staje się coraz częściej głównym bohaterem przepisów kulinarnych. Przygotowując dania z czosnku trzeba pamiętać o dwóch zasadach. Po pierwsze – po ich zjedzeniu nie korzysta się ze środków komunikacji miejskiej i nie idzie do kina, a po drugie – jedzą je albo wszyscy domownicy, albo nikt.
- Składniki na 4 porcje:
- 2,5 główki czosnku
- 3 ziemniaki pokrojone w kostkę
- 1 szalotka
- łyżka masła
- 800 ml bulionu warzywnego
- 100 ml śmietany 30%
- łyżka świeżego tymianku
- biała bułka
- oliwa z oliwek
- sól & biały pieprz do smaku
- Przygotowanie:
- Obieramy ząbki czosnku z łupinek, kroimy je na pół.
- Rozpuszczmy masło w garnku i dodajemy do niego czosnek, liście tymianku i posiekaną szalotkę. Smażymy całość na średnim ogniu przez około 5 minut, ciągle mieszając.
- Podlewamy czosnek łyżką wody, dodajemy pokrojone ziemniaki i dusimy pod przykryciem na małym ogniu przez około 10 minut.
- Po tym czasie zalewamy składniki bulionem warzywnym i śmietaną. Gotujemy dalej pod przykryciem, aż wszystkie składniki będą miękkie.
- Gdy warzywa zmiękną, zdejmujemy zupę z ognia, czekamy aż przestygnie i miksujemy całość na krem. Doprawiamy do smaku solą i białym pieprzem.
- Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni, bułkę kroimy w kostkę, przekładamy na blachę, skrapiamy oliwą z oliwek i pieczemy, aż grzanki będą złote.
- Przed podaniem posypujemy krem czosnkowy grzankami.
To od razu podrzucam sposób na pozbycie się przykrego zapachu – przepłukać paszczę wodą utlenioną :D