Amerykański dip z niebieskiego sera pleśniowego
30 stycznia 2013
Jakie jest najczęstsze postanowienie noworoczne? Odchudzanie i zdrowa dieta. Jeżeli należycie do osób z takim planem na rok 2013, to będzie Wam go dużo łatwiej osiągnąć, jeżeli zamiast chipsów i nachos na wieczorne podjadanie przygotujecie coś mniej kalorycznego. Moja propozycja to ogromna misa warzyw – marchewek, selera naciowego, rzodkiewek i koktajlowych pomidorków, podana z sosem z niebieskiego sera pleśniowego.
- Składniki:
- 150g sera Lazur z niebieską pleśnią
- 150g kwaśnej śmietany 18%
- 2 łyżki majonezu np. kieleckiego
- sok z 1/2 cytryny
- szczypta białego pieprzu
- Widelcem rozgniatamy w misce ser pleśniowy tak, żeby uzyskać małe kawałki w formie grudek.
- Dodajemy do sera kwaśną śmietanę, majonez i sok z połowy cytryny. Mieszamy całość.
- Owijamy naczynie folią spożywczą i wkładam sos do lodówki na co najmniej jedną godzinę. W tym czasie poszczególne składniki sosu połączą się ze sobą.
- Obieramy marchewki i kroimy je w słupki. Obieramy selera naciowego z zewnętrznych włókien obieraczką do warzyw i kroimy w poprzek na mniejsze części. Myjemy rzodkiewki i pomidory.
- Wyjmujemy sos, doprawiamy do smaku pieprzem i serwujemy z warzywami.