Amerykański dip z niebieskiego sera pleśniowego
30 stycznia 2013

Jakie jest najczęstsze postanowienie noworoczne? Odchudzanie i zdrowa dieta. Jeżeli należycie do osób z takim planem na rok 2013, to będzie Wam go dużo łatwiej osiągnąć, jeżeli zamiast chipsów i nachos na wieczorne podjadanie przygotujecie coś mniej kalorycznego. Moja propozycja to ogromna misa warzyw – marchewek, selera naciowego, rzodkiewek i koktajlowych pomidorków, podana z sosem z niebieskiego sera pleśniowego.

    Składniki:

  • 150g sera Lazur z niebieską pleśnią
  • 150g kwaśnej śmietany 18%
  • 2 łyżki majonezu np. kieleckiego
  • sok z 1/2 cytryny
  • szczypta białego pieprzu
  1. Widelcem rozgniatamy w misce ser pleśniowy tak, żeby uzyskać małe kawałki w formie grudek.
  2. Dodajemy do sera kwaśną śmietanę, majonez i sok z połowy cytryny. Mieszamy całość.
  3. Owijamy naczynie folią spożywczą i wkładam sos do lodówki na co najmniej jedną godzinę. W tym czasie poszczególne składniki sosu połączą się ze sobą.
  4. Obieramy marchewki i kroimy je w słupki. Obieramy selera naciowego z zewnętrznych włókien obieraczką do warzyw i kroimy w poprzek na mniejsze części. Myjemy rzodkiewki i pomidory.
  5. Wyjmujemy sos, doprawiamy do smaku pieprzem i serwujemy z warzywami.

Skomentuj artykuł

 *