Tarta z dynią hokkaido, szpinakiem i serem gorgonzola
13 marca 2011

Zaczęłam dobierać menu do naczyń, które posiadam w domu, bo skoro kupiłam formę do tarty, to muszę ją teraz zamortyzować. Stąd kolejny przepis na tartę. Zrobię jeszcze tartę cebulową i z czystym sumieniem mogę zamówić kolejne naczynie – do zapiekania cannelloni.

Nikogo chyba nie muszę przekonywać, że połączenie gorgonzoli, pieczonej dyni hokkaido i szpinaku jest baardzo udane, szczególnie w zestawieniu z zieloną sałatą i kieliszkiem wina. Niestety jej przygotowanie trwa dosyć długo – ciasto do tarty jest na ścieżce krytycznej, więc zarezerwujcie sobie co najmniej dwie godziny na całość.

    Składniki:
    Tarta:
  • 220 g mąki pszennej
  • 150 g masła
  • sól
  • woda
    Farsz:
  • 1 mała dynia hokkaido (około 450 g miąższu)
  • 400 g świeżego szpinaku (ewentualnie mrożony, ale w formie liści)
  • 200 g gorgonzoli
  • 300 g słodkiej śmietany
  • 2 jaja
  • 1 żółtko
  • gałka muszkatołowa
  • 50 g parmezanu
  • 1 łyżka masła
  • 1 ząbek czosnku
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Zaczynamy od przygotowania kruchego ciasta na tartę. Na stolnicę wysypujemy mąkę i sól, dodajemy zimne masło i nożem kroimy masło na małe kawałki obtaczając je w mące. Gdy kawałki będą już małe zaczynamy wyrabiać ciasto rękami, rozcierając masło między palcami. Dodajemy około 4 łyżek zimnej wody.
  2. Gdy ciasto jest wyrobione, owijamy je w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut.
  3. W międzyczasie zabieramy się za dynię. Nie lubię jej obierania, to dosyć niebezpieczne zajęcie. Stosuję metodę podważania i odrywania skórki nożem. Można też spróbować obieraczką do warzyw. Po obraniu dyni, kroimy ją w ćwiartki, wybieramy ze środka nasiona i kroimy ją w plastry o grubości 5mm.
  4. Dynię polewamy oliwą, rozkładamy na blasze i pieczemy w piekarniku przez 20 minut w temperaturze 180 stopni.
  5. Po 30 minutach wyjmujemy ciasto i wałkujemy je na placek wielkości tarty plus wysokość jej boków. Wykładamy ciastem formę i wstawiamy ją jeszcze do lodówki na 30 minut.
  6. Teraz możemy przygotować szpinak. Do garnka wkładamy masło, podgrzewamy je i dodajemy czosnek. Następnie dodajemy szpinak, mieszamy, przykrywamy i dusimy około 4 minut, tak, aby stał się miękki, ale nie rozgotował się. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Odsączmy płyn i zostawiamy do ostygnięcia. Jeżeli liście były duże to można je posiekać.
  7. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Wyjmujemy formę do tarty z lodówki, nakłuwamy dno ciasta widelcem, przykrywamy papierem do pieczenia i wysypujemy na powierzchnię fasolę lub ryż, żeby tarta nie urosła. Wkładamy do piekarnika na 10 minut.
  8. Po tym czasie wyjmujemy formę, zdejmujemy fasolę i wkładamy do piekarnika na kolejne 7 minut. Wyjmujemy i zostawiamy do ostygnięcia.
  9. Przygotowujemy masę do polania nadzienia. Mieszamy śmietanę, jaja, żółtko, starty parmezan, sól, pieprz i duuużo startej gałki muszkatołowej (u mnie ilość gałki zakrawa już na uzależnienie). Ta masa musi mieć wyraźny smak.
  10. Na ciasto rozkładamy gładko warstwę szpinaku, następnie kawałki gorgonzoli i upieczoną dynię. Całość zalewamy masą śmietanowo-jajeczną tak, aby przykryła nadzienie. Pieczemy około 40 minut w 180 stopniach – najlepiej po 30 minutach sprawdzać kolor tarty – powinna być złoto-brązowa.
  11. Po upieczeniu musimy się zdobyć na jeszcze trochę cierpliwości i dać tarcie odpocząć przez około 10 minut zanim zaczniemy ją kroić.

Tarta jest smaczna i fotogeniczna, szczególnie po przekrojeniu.

Wasze komentarze
Paula
5 grudnia 2011

Zrobiłam z ricottą, bo z racji uczulenia na pleśń gorgonzola jest dla mnie przerażająca :D I wyszło przepysznie! Bardzo dobry przepis! :)

Skomentuj artykuł

 *